lørdag den 20. juni 2015

Sommertogt 2015 – Golfe du Morbihan

Lørdag 20.6. Vi har ligget ved bøje i nat ved øen Île de Groix udfor den mindste havn i Bretagne Port-Lay.Vi tog en tur i byen Le Bourg (Saint-Tudy) og handlede lidt ind. En meget charmerende lille by. Île de Groix har fået sit navn efter den danske vikingehøvding Asger (864), som ligger begravet på øen med skib, våben og slavepige. Asgers ø - Asgerey - Grouays - Groix.

Fredag havde vi en rigtig dejlig dag på havet. Høj sol og en stabil genakker de 20 sømil fra ø gruppen Îles de Glenan. Der kastede vi anker torsdag eftermiddag  ved den største ø Île de Penfret. Disse øer bliver sammenlignet med Caribien, da vandet er helt specielt – rent og turkis. Natten blev dog lidt urolig, da vinden gik i nord. Vi tog gummibåden ind, og gik en tur på øen, hvor nogle unge sejlere havde slået sig ned. Det lignede en sejlerskole, med 6-7 ens både og 3-4 personer om bord på hver. Det viste sig at være en af verdens største sejlerskoler med 13000-14000 elever om året.
I dag går turen videre til Morbihan – en tur på 24 sømil. Vi tænker at gå til Port Haliguen ved indsejlingen til Morbihan. Vi kan godt bruge lidt landstrøm og internet. Det er også et godt udgangspunkt for at komme ind i Morbihan på det rigtige tidspunkt, da tidevands-strømmen her kan blive 9 knob i indsejlingen.
Kl. er 16 og vi er netop landet på Belle Île, Port an-Dro. Efter 3 timer for motor og ingen vind satte vi genakkeren, og ændrede kurs mod Belle Île. Det blev igen en skøn sejlads for 3-4 m/s vind og op til 7 knob.


Mandag 22.6. Vi er nu tilbage på fastlandet i La Trinité-sur-mer. Vi har fået tanket op med landstrøm, og fyldt køleskabet. Det var en herlig week-end på Bell Île. Søndag var vi lige en time i den største by Le Palais, med den store uindtagelige borg, som englænderne alligevel tog i 1761.

 Den indgik 2 år senere i en byttehandel med Novia Scotia. Om eftermiddagen havde vi en fin agten for tværs, og sejlede de 20 sømil til La Trinité.
Vi kom til at ligge ved siden af en australier, der havde en radar magen til min. Da jeg ikke har fået liv i min i år, fik jeg ham til at forbinde hans ledninger til min – og den virkede perfekt. Så lånte jeg en 20m ledning i en marine butik, der servicerer Garmin, og konstaterede at ledningen i masten var synderen. Efter nogle timers kamp, lykkedes det dog ikke at få ledningen ud af masten; så det må nok vente til masten kommer af.
Vi købte en frisk Dorade på havnens fiskeri-auktion, og afsejlede.
Onsdag 24.6. Efter 2 overnatninger i LaTrinité, er vi nu tilbage på sydhavsøerne. Tirsdag sejleve vi 12 sømil tilbage i retning af Belle Île til en af de smukkeste ankerpladser i Bretagne: Île Houat. Det blev dog lidt uroligt da vinden vendte, så onsdag morgen flyttede vi om på vestsiden.

Det er onsdag eftermiddag. Alt ånder fred og idyl. Jeg læser en bog, og Jonas har lige været i vandet for at snorkle. Solen skinner – en herlig dag. En motorbåd nærmer sig, og lægger sig tæt på os. Der er 4 mand ombord, og de spejder intenst i vandet omkring båden. Jeg har kikkerten ved siden af mig, og begynder at ane uråd. De har blå t-shirts på, og på ryggen står det: Douane.  Efter 5 min. sejler de lige imod os. Helt tæt på tænder de for udrykningshornet – så vi ikke skal være i tvivl om noget. De præsenterer sig, og beder om at måtte se skibets papirer. Jeg mindes for 2 år siden i Granville, sammen med Solvejg og Martin, hvordan vi blev krydsforhørt fordi vi manglede et flagdokument, og kun med nød og næppe fik lov at sejle videre. Vi skulle kunne bevise at båden var registreret, og havde ret til at sejle under dansk flag.
Jeg vidste hvad de ville have. Af samme grund var jeg i januar måned blevet registreret i Danish Yacht Register. Det var det eneste papir jeg gav dem – flagdokumentet med bådens kaldesignal. Jeg spurgte hvorfor de kom; de undersøgte ikke andre både – de var gået direkte efter os på grund af det danske flag. De svarede at det var ren rutine, og at en dansk båd jo for 1,5 år siden ved Brest blev opbragt med 1,5 tons kanabis. Efter en masse spørgsmål og en kontrolopringning var de tilfredse – ønskede os god tur og sejlede igen.
fredag 26.6. Netop anduvet Piriac-sur-Mer. Meget specielt.


















Vi afsejlede Île Hoêdic kl 10, for at være fremme ved højvande. Vi sejlede over land 0,5m højt ved 4m højvande for at komme i havn. I havnen viser de den øjeblikkelige vandstand over en betonmur, som holder vandstanden i havnen på 2,4m. Vi kom ind ved 3,2m over muren. En lille hyggelig by fra det 17. århundrede.


Torsdag sejlede vi 8 sømil til Île Hoêdic, og lagde os for anker uden for Port de l’Argol. Rigtig god ankerplads, 

Der var adgang til en lille by, så vi fik handlet, og kunne klare en dag mere. Det er meget heldigt at vi kan tilbringe så meget tid for anker på øerne – der er havblik over Biscayen. I dag afsejlede vi for motor, det første stykke, men kunne så lige holde genakkeren oppe den sidste time. På mandag ankommer en ny gast Nicolai til Nantes, og påmønstrer tirsdag i Pornichet. Inden da kan vi lige nå en anden lille havn La Turballe. Der er så mange muligheder i dette område, og rigtig mange sejlere overalt - også i lidt vilde både (masten er 42m):





torsdag den 18. juni 2015

Sommertogt 2015 – Bénodet.

Torsdag 18.6. Valgdag i Danmark. Vi afsejler Bénodet, og sætter kurs mod mod nogle små øer Iles De Glenan, ikke langt fra Bénodet. Der vil vi finde en ankerplads – det skulle være muligt i det gode vejr. Vi har nu haft 3 overnatninger her, den første ved pontonen, og de 2 følgende ved en bøje. Det er smukt sted med gode faciliteter – vi har fået vasket i en 18 kg maskine. Turen fra Douarnenez gik ikke helt uden dramatik. Vi stod tidligt op, og afsejlede mandag d. 15.6  kl 5:30, for at nå Pointe du Raz på et tidspunkt uden for meget strøm. I ”biblen” stod, at timingen var meget vigtig, og skulle være +- 1 time omkring hvor strømmen vender. Vi var der kl. 8 og havde ingen problemer. Der var kraftige strømhvivler tæt på land, men en god medstrøm til os. Vi havde sejlet for Code 1, og havde gjort en god fart 7 – 10 knob.

Efter rundingen gik vi på en agten for tværs, og satte genakkeren. Den stod flot, men efter 5 min. Lød der et smæld, og genakkeren lå i vandet. Det blæste vel 6 m/s, så den var ikke særlig belastet, men alligevel sprang splejsningen på faldet. Karabinhagen blev siddende i genakkeren, men faldet sad i toppen af masten. Det fik vi hentet ned, da vi kom til pontonen i Bénodet.
Vi benyttede også lejligheden til at få gummibåden gjort klar, så vi havde mulighed for at ligge ved bøje.

søndag den 14. juni 2015

Sommertogt 2015 – Brest.

Lørdag 13.6. Vi afsejler en fin ankerplads syd for Brest kl.7 for at få medstrøm ud. Vi blæste inde en eksta dag i  L’Aber-Wrec’h. Efter vi havde sovet lidt om tirsdagen, blev vi vækket af havnefogeden, som foreslog at vi rykkede længere ind i havnen, da det var begyndt at blæse op. Det blev lidt af en prøvelse. Han tilbød at hjælpe når vi var klar, vi kunne blot kalde over kanal 9. Kl. 14 var det stilnet en smule af, og vi kaldte havnekontoret. Vi blev presset ind i broen af vinden, så jeg havde planlagt at bakke ud, ved først at sejle frem mod et spring. Der var efterhånden kommet 10 mennesket på broen for at hjælpe, men det gik helt ud af kontrol. Jeg lærte at kommunikation er uhyre vigtig. Jeg skulle have givet mig tid til at forklare mine hensigter, for ingen forstod at jeg ville sejle frem, når jeg skulle bakke ud. Havnefogeden dirigerede stik imod mine hensigter. Han fjernede mit spring og talte meget hurtigt på fransk.Han flyttede også på mine fendere – det var lidt kaos. Det ægrer mig bagefter, at jeg ikke forlod cockpittet, for at forklarer hvad der skulle foregå for alle de mennesker, som efterhånden alle have en mening på hurtigt fransk. Jeg havde fået nok. Jeg gav gas fremad og brugte bovpropellen for at få næsen ud. Alle råbte op, og 10 mennesker skubbede på boven, så den kunne komme fri. Det lykkedes trods alt. Da vi kom indenfor, var det ikke meget bedre. En alt for hjæpsom franskmand i en 34 fods Beneteau, begyndte at dirigere på et hurtigt fransk, og løb frem og tilbage og snakkede hele tiden. Han blev meget sur, da jeg bad ham dæmpe sig lidt. Vi lagde os udenpå en svensk båd, som vi fik anvist, , og fik en hyggelig snak med dem – på skånsk.
Der var travlhed på havnen torsdag med at komme afsted. Onsdag blæste det kuling, og der var ingen der gik ud. Vi talte med et  tysk par, som havde planlagt den selv samme tur som jeg. De ville også til Portugal, for at overvintre. Han havde endda været dernede i bil, for at checke havnene ud. Han havde mange gode oplysninger. De vil også følge den franske kyst i Biscayen, så dem møder vi nok igen. Vi afsejler kl. 13.
Vi sejler 39 sømil, og anduver Brest kl. 20. Vi går ind til byen i Marina du Château, som er en ny  havn åbnet i 2008. Vi skal stemme til folketingsvalg, og har undersøgt at det danske konsulat ligger tæt ved.
Vi får en lang næse. Konsulatet er lukket for 3 år siden, og det nærmeste er i Nantes. Vi finder posthuset, og jeg får returneret den defekte 7 år gamle lanterne til Luffe Yacht. De vil prøve at få den under garantien, som er 5 år. Vi afsejler kl. 15, og har udset os en ankerplads i læ for SW’en vinden. Tæt på ligger en navigationsskole for søofficerer, og et stort område er afspærret. Der ligger også 3 udtjente krigskibe.

Det bliver en smuk tur mellem klipperne ud for Brest. Solen skinner , og det blæser 4-6 m/sek. Vi anduver Douarnenez kl. 14. Dette sted har jeg fået varmt anbefalet, som et alternativ til Brest af en Schweizer, som jeg stod ved siden af på vinterpladsen i Kappeln. Det virker som meget længe siden vi sejlede derfra, og turen har nu varet en måned.

Douarnenez er et dejligt sted. Her tager vi 2 overnatninger for anker i Port de Rosmeur. Vi var et smut inde i byen, og lagde til ved pontonen i nogle timer. Vi ville handle ind; men alt var lukket om søndagen. Vi fik dog lidt brød, da bageren åbnede igen efter middag. Havnefogeden åbnede først kl 16, og var så flink at låne os et password, så vi også kunne komme på nettet. Der var meget liv i havnen og franske mesterskaber for mini 6.50 jolle. Vi så 50 både gå ud til kapsejladsen lige ved siden af os.

mandag den 8. juni 2015

Sommertogt 2015 – Ile de Brehat.

Søndag 7.6. I dag måtte vi tidligt op. Det er skønt vejr på Guernsey, og vinden er gået i nord – herligt. Kl. 8 stod havnens måler på -1 meter vand over den beton kant, der holder på vandet. Kl. 9 gjorde vi klar til at sejle. 9:15 havde vi 3m vand i udsejlingen. Der er modstøm kl. 10 voksende til 5 knob, så det er med at komme af sted. Vi sejler langs Guernsey for fok og lidt for motor 4,5 knob gennem vandet og 2 knob over grunden. En herlig morgen – det er meget smukt med sol og klippeskær. Vi lister os ad sted og nyder det.
Efter 5 sømil er vi midt i en lokal kapsejlads. Der er spilere og genakkere overalt. Vi sætter genakkeren, og sejler mod syd. Der er 40 sømil til Ile de Brehat, hvor vi vil ankre i nat.
Det blev en herlig sejlads for genakker hele vejen og 6-7 m/s vind fra agten. Vi slækkede godt på genakkeren, så den kom højt op at flyve, og bommede et par gange.


Mandag 8.6. Vågner tidligt, vi hopper og danser. Det blæser 9m/s fra nord øst, og det er ikke nogen god ankerplads. Vi sejler de 7 sømil til Lézardrieux, hvor vi handler ind, og er klar til til at sejle mod Perros-Guirec. Det er en svær havn, hvor vi kun kan komme ind +- 1time omkring højvande. Det er højvande 23:50, så vi beslutter at afsejle kl 16. Det giver os god tid til at sejle de 28 sømil, selv om vi møder 2 knobs modstrøm.

Vi afsejler kl.16 – vinden er ret imod. Vi tager det første stykke for motor, til vi er ude på åbent hav, og kan falde af. Vi sætter sejl – men det går alt for stærkt. Vi vil være fremme længe inden højvande. Vi tager en hurtig bestutning, at fortsætte hele natten de 80 sømil til L’Aber-Wrec’h. Det bliver en skøn tur for en agten for tværs. Vi skiftes til at sove med 3 timers vagter, og anduver L’Aber-Wrec’h kl. 5. Det er stadig meget mørkt – månen lyser lidt, det er lavvande og indsejlingen meget smal, men godt afmærket. Der er lovet hård vind, og den kommer kl.6 – så vi nåede det lige.

lørdag den 6. juni 2015

Sommertogt 2015 – Cherbourg.

Onsdag 3.6 Endelig kom GLS med lanternen, og vi afsejler Fecamp kl. 16. Vi vil gerne se D-dag strandene, så vi sætter kurs mod Ouistreham. Vi har beregnet at vi kan nå slusen ved højvande kl. 22. Halvvejs løjer vinden af, så vi må have hjælp af motoren. Kl 21 kalder jeg slusen over radioen. De vil lukke slusen om 10 min. Vi mangler satdig 5 sømil, men de siger vi kan komme igennem 23. Vi sænker farten, og anduver slusen kl. 22:20. Vi ligger os ved en ponton, som tørrer ud ved lavvande, men nu er det højvande, så det er ok. Kl. 23:15 kalder jeg slusen igen, for at høre hvornår de tænder de 3 grønne lys. De lyder meget overraskede, og spørger, hvor vi er. Vi får besked på at komme ind med det samme, og de tænder grøn,hvid,grøn; som betyder at både med særlig tilladelse må passere. Klokken bliver 24 inden vi ligger til ved Visiteur broen.

Torsdag 4.6. Jonas pumper cyklen, og kører ud til D-dags strandene. Mens jeg går igang med at skifte lanternen. Dejligt at se det grøn/røde lys igen, som ikke har virket siden vores natsejlads fra Helgoland.
Fredag 5.6 Solen skinner – det er meget varmt i Ouistreham. Det har været en rolig nat bag slusen – en lise efter den urolige havn i Fecamp. Slusen åbner kl.10 og så er vi afsted. Vi sætter kurs mod Cherbourg. Det skulle vise sig at være en stor fejl. Der er kun 66 sømil, så hvad er problemet. Vinden er fin 7 m/s; men fra NW. Vi kan lige holde kysten oppe, så vi har en herlig sejlads langs D-dag strandene. Vi kommer tæt forbi  Juno Beach og Gold Beach, og stikker mod nord ved Omaha Beach. Det er præcist 71 år siden D-dag. Vi lå i slusen med en engelsk kanonbåd, som har været her til festligheder i den anledning.


Vi skyder en god fart nu, 7 knob gennem vandet og 9 knob over grunden. Vi kan lige holde Pointe De Barfleur oppe, og ETA (estimated time of arrival) er kl. 21. Alt er godt, men hvornår lærer jeg det. Modstrømmen kom ved Pointe De Barfleur. Jeg havde regnet med 2 knob modstrøm en time senere, men nu det gik det stærkt. Ved Raz du Cap Levi var det helt galt. Vi befandt os i en sydende gryde – store bølger i alle retninger og 6 knob modstrøm. Vi rullede fokken ind, og forsatte for motor. Med 2000 omdrejninger kunne vi lige klare 7 knob gennem vandet og 1 knob over grunden. Det tog lang tid. Kl. 24 anduvede vi endelig Cherbourg. Vi fejrede det med et glas æblejuice, og gik trætte til køjs.

Lørdag 6.6. Vi har sovet længe, og er nu friske på at sejle til Gurnsey. Vi forventer modvind 7 m/s. Det er ekstremt vigtigt at få medstrøm ved Race of Alderney.  Her havde Solvejg og jeg 10 knob medstrøm for 2 år siden. Jeg forventer medstrøm fra Cherbourg fra kl.14. Der er 15 sømil til Alderney, hvor strømmen vender kl. 20, så vi skulle gerne være igennem til tiden. Der er 40 sømil til Gurnsey, hvor det er højvande kl. 23. Vi  forventer at komme i havn kl 20-21 CEST (Central Europæisk sommertid). På Guernsey vil klokken være en time tidligere – engelsk sommertid. Solen skinner og vi glæder os til en skøn dag på havet.
Det blev næsten som beregnet, bortset fra at vinden drejede med os, så vi måtte krydse hele dagen. Alderney Race er præcist så spændende, som ventet. Vi sejler i 6 knob medstrøm i modvind – det giver bølger, store bølger. Vi har 1 reb i storen, det blæser 7-9 m/s. Vi er helt nede at ligge, og får vand i cockpittet. Bølgerne er svære at styre i, de kommer fra alle retninger. Vi logger 12 knob og har det herligt.

Da vi når Guernsey kl 21:30, kommer havnefogeden ud i sin jolle, og leder os på plads. Han er vildt flink og hjælper med fortøjningerne. Beaucette er en helt speciel havn, mellem klipper, som i en gryde. Indsejlingen er under 10m bred, mellem høje klipper, så det er med at have tungen lige i munden i strømmen.